The Powerhouse, Formby

Project Type: Residential

The Powerhouse project is a conversion and renovation of the existing Formby Power Station which ceased production of electricity and remained empty until 1955. Ross Insulation Products took the building over and renovated it after it initially closed and remained there until 1978. During the 1980s it was converted again for the production of a variety of plastic moulded products, and then altered for use as warehouse storage.

Our plans are to redevelop the Powerhouse in a sustainable way, sensitive to the needs of the people and the impact the site has on the environment. The design philosophy is to create an environment which offers a unique and high quality of life, that is both attractive and environmentally friendly whilst seeking to preserve the historic character of the building and enhance it by removal of the lesser and more recent additions reinstating its original character.

Our proposal will provide a mix of dwelling sizes, on site leisure facilities, as well as associated car parking and landscaping. We sought to maximise the qualities that the site possesses in terms of key architectural elements and the aspect over the adjacent River Alt and surrounding countryside including pavilions and viewing decks.